Kouzelné pilulky na vztahy neexistují, neexistovaly a nikdy existovat nebudou, zato ale existují kouzelné fráze, které zabírají na všechny děti, bez ohledu na pohlaví a věk. Jediná podmínka – opravdu ciťte to, co říkáte.

  1. Nauč mě. Nechte na chvíli mobil a všechno ostatní. Požádejte dítě, aby vás něčemu naučilo; tříleté – malovat sluníčko, šestileté – stavět autíčko ze stavebnice, dvanáctileté – hrát střílečky na počítači (všechno závisí na věku a na zálibách dítěte). Nikdy vás neodmítne. Nikdy. Učit se je ale potřeba pilně (děti faleš pocítí ihned). Sluníčko nakreslete – ovšem ne kulaté, ale oválné, a pouze se třemi paprsky. Kdo vůbec řekl, že auto musí mít čtyři kola? A skutečně miřte na nepřátele na obrazovce (hoďte stranou všechny předsudky, že jste holka, že jste nikdy nedržela v rukou pistoli a že vás děsí krev). A teprve, až se vše naučíte, upřímně za to poděkujte dítěti. Přece jenom, kdo jiný by vás tomu všemu naučil?!
  2.  Pojďme to udělat spolu. Uvaříme, uklidíme, budeme modelovat, stavět, sjedeme po skluzavce, dáme si zmrzlinu… Společně je to vždy zajímavější, zábavnější a příjemnější. A pokud vezmeme v úvahu ten fakt, že děti se rozvíjí dvakrát rychleji ve spolupráci s rodiči, tak je to ještě i užitečné.
  3. Promiň. Pokud jsme křičeli, ale dítě za to nemohlo, nebo pokud jsme něco slíbili a nepodařilo se nám to splnit, pokud jsme zapomněli na něco pro dítě důležitého… Těch ,,pokud“ je hodně. Avšak rodiče se často bojí přiznat vinu. Myslí si totiž, že tím mohou ztratit respekt a autoritu před dítětem. Máma má vždy pravdu – to je pravidlo v každé rodině. Když řekneme kouzelné slovo promiň, ukážeme tím dítěti, že dělá chyby – a je to zcela v pořádku. Mnohem důležitější je naučit se přiznat chybu a napravit ji. A také je lepší se tomu naučit když jsou ti 2 roky, než když je ti 35.
  4. Miluji tě. Když poprvé přineslo zmačkanou pampelišku, namalovalo obrázek, když vás moc pevně objímá. Když hlasitě pláče a má špatnou náladu… Když udělalo nějakou chybu a samo si uvědomuje rozsah škody… A také když vůbec nic nechápe. Kdykoliv během dne i noci, v jakékoli situaci. Když k tomu máte nějaký důvod, ale raději ať ho nemáte. Miluji tě! Už jen za to, že jsi. Povězte, není to snad kouzelná fráze?