Existuje názor, podle kterého být lepší rodič znamená věnovat dítěti maximum svého času a pozornosti. Čím lepší rodič je, tím více času a pozornosti se dítěti dostává. Skvělí rodiče si nenajdou čas sami pro sebe, nevěnují si dostatek pozornosti a jejich život se točí jen kolem dítěte.

Velice často se do této pasti chytí matky. Dobrá matka se musí každý den věnovat dítěti: učit ho číst a počítat, chodit s ním ven, malovat, věnovat se hudbě, vodit na taneční nebo jiné dětské kroužky… Taktéž dobrá matka každý den vaří čerstvá a lahodná jídla, které její dítě s chutí sní (a ona jej umí přemluvit). Kromě toho, že se matka věnuje dítěti a vaří, dobrá matka stíhá udržovat dům v čistotě a pořádku, a také rozšiřuje své znalosti na téma mateřství. Zvládá chodit na maratóny, číst knihy, účastnit se webinářů, diskutovat na fóru o moderních novinkách týkajících se mateřství, být in. Ve volném čase si dobrá matka hraje se svým dítětem, zná hodně zajímavých a zábavných her, které její dítě přímo zbožňuje.

Ale to ještě není to nejdůležitější. Pointa je v tom, že dobrá matka z toho všeho má potěšení, je šťastná. A pokud ne – je s ní něco špatně. Pak cítí ostudu, vinu, a snaží se to napravit. V tom jí pomůže osobní rozvoj, sebevzdělávání, soucitní příbuzní a kamarádky.

Bylo by to k smíchu, jestli by to nebylo smutné. Jelikož – bohužel – ta samá dobrá matka žije v mnohých z nás. Kolik smutných, unavených, otrávených žen jsem potkala během své práce… Pokaždé, potkám-li dobrou matkou (včetně té v zrcadle), chci říct:
Jsi dobrá matka. Jsi svému dítěti nejlepší matkou.
Nemusíš mít potěšení z dětských her.
Nemusíš s dítětem každý den chodit ven.
Tvůj úsměv a dobrá nálada je pro tvé dítě daleko důležitější než čistá podlaha.

V žádné knize si nepřečteš o tom, co potřebuje tvé dítě, nikde to nenajdeš – víš to pouze ty. Právě proto jsi právě ty nejlepší matka svého děťátka. Prostě věř sama sobě.

Tvé dítě nemusí nutně umět číst, tancovat, malovat, hrát na hudební nástroj nebo mluvit španělsky hned teď.

Naučí se toho hodně samo, až vyroste. Něčemu se nenaučí nikdy, ovšem to je normální. Něčemu se učí samo přímo teď (doma také může malovat – prostě jenom malovat, bez úkolů).

Můžeš se během hry nudit – nejsi přece dítě.

Můžeš být smutná, když si vzpomeneš na dobu, kdys neměla děti a měla více volného času.

Máš právo být unavená a vzít si time out. Také neuklízet (hrůza!) dokonce celé dva týdny.

Dovolím si dát několik rad každé matce, která se nudí, je smutná a unavená:

⦁ Vezměte si papír a napište si seznam věcí, které milujete. Pište o tom, co se líbí vám, ne dítěti.
Mohou to být nejrůznější věci. Můžete milovat čokoládové donuty, výlety k oceánu, hezké šaty, šeříkové keře…

Pište, naslouchejte si. Vracejte se. Je to váš život, máte své touhy.

Nikdo neříká, že je splníte. Ale nic se vám nestane, pokud o nich napíšete.

Pište dlouho – pořádně se rozepište, průběžně doplňujte váš seznam. Připevněte jej magnetem na lednici a stále do něj něco připisujte, jakmile si vzpomenete.

Je to velice užitečný úkol, díky němuž znovu ožijete a budete soustředit svou pozornost na sebe.

⦁ Vezměte si další papír a napište seznam věcí, které rády děláte. Koníčky, zájmy, jakákoliv aktivita – něco, co jste dělaly předtím, než se narodilo dítě, a na co teď už nemáte čas; něco, co jste vůbec nikdy nedělaly, ale chtěly byste.

Možná, že jste dříve pletly. Nebo jste sledovaly americké seriály. Anebo jste poslouchaly Paganiniho každý večer. Možná jste často chodily do kina. Možná, že chcete vyrábět pohlednice. Nebo chcete hrát na kytaru. Buďte více odvážné, nemusíte se před prázdným papírem stydět.

Věnujte i tomuto seznamu více času. Můžete ho psát klidně několik dní.

⦁ Přečtěte si váš seznam věcí, které chcete udělat a zamyslete se nad touto otázkou: Jak mohu přenést něco z toho do svého života právě teď?

Například se chcete věnovat józe, ale nemáte nikoho na hlídání. S dítětem nebudete mít možnost soustředit se hodinu a půl na meditaci. Vzdáte to a vyškrtněte tuto činnost ze seznamu? Počkejte! Zamyslete se! Můžete si vyhledat videolekce a věnovat se józe jednou týdně doma během té doby, kdy dítě spí. Nebo můžete dělat jedno pětiminutové cvičení každý den, zatímco se dítě kouká na animáček (ano, ano, animáček, neomdlévejte).

Další příklad: chcete se naučit japonsky. Že to není možné? A co takhle vytisknout si dětské kartičky s japonskými slovíčky – zároveň se budete vzdělávat a vytvářet hru. Stejně tak je možné si stáhnout audio materiály do MP3 přehrávače a poslouchat je, když myjete nádobí.

Ani si neumíte představit, kolik užitečných informací jsem slyšela během té doby, co jsem myla nádobí, za posledních 5 let (přesně tolik je mé dceři). Ať žije MP3 přehrávač! A také kolik jsem přečetla báječných uměleckých děl, když jsem ukládala děti spát. Ať žijí elektronické knihy, jež svítí v temnotě!

Na naší straně jsou moderní technologie, time management, fantazie, představivost – a to nejdůležitější – vaše touha přece jenom žít a být sama sebou, a věnovat se něčemu opravdu zajímavému.
Jsem přesvědčena, že pokud začnete věnovat trochu více času a pozornosti samy sobě, mateřství se již také nebude zdát nudné a stereotypní. Život se zdá být nudný a jednotvárný, pokud nemáte dost vlastních přání.

A toto prosím opakujte jako mantru:

Jsi dobrá matka. Jsi svému děťátku nejlepší matkou. Tvůj úsměv a dobrá nálada je pro tvé dítě daleko důležitější než striktně plnit všechny body v souladu s titulem „dobrá matka“.